Tuesday, August 30, 2011

Aisyah Safiyya

Video di bawah ni ialah video anak sedara saya, Aisyah Safiyya...


Apabila ecah berjaya menjawab ape makna perkataan arab yg disebut uuminya...


Saya...

Tergelak penuh makna.

Tersengeh tanpa bicara.

Diam tiada kata.

Tersentap tanpa disentap.

Saya tersoal di dalam hati, "apa makna perkataan tu?tak tahu pun."

Kelakar dan lawak kan???

Budak kecik pon tau..

video

Sunday, August 28, 2011

Hadith biji benih

Assalamualaikum pembaca-pembaca..

Kali ni saya nak share 1 hadith yang saya belajar iaitu hadith biji benih.

Saya tidaklah orang yang arif untuk mentafsir hadith, cume ingin berkongsi berdasarkan pemahaman yang saya perolehi ketika belajar hadith ini.


Rasulullah s.a.w bersabda:

"Sekiranya di tangan kamu ada benih kurma dan kamu tahu bahawa esok akan berlaku kiamat, maka hendaklah kamu menanam dan jangan biarkan hari kiamat berlaku tanpa menanam benih kurma tersebut"

[Hadis Riwayat Imam Ahmad]

Persoalan 1: Kenapa bukan ibadah?

Kalau secara superficial, kita akan ambil pengajaran dari hadith sebagai "pentingnya menanam pokok", namun berbeza dengan pandangan Syed Qutb. Beliau hairan, kita pon hairan, "awat la Rasulullah tak suroh kita qiam kah,mengaji kah, ni tak, suruh kita tanam pokok". Bunyinye pelik sungguh.

soalan saya: "kalau kiamat esok pagi, apa kawan-kawan akan buat pada malam sebelum esok pagi?"

em...cuba bayangkan dan fikirkan..soalan yang sama saya tujukan kepada adik usrah saya, dan jawapan mereka:-
  1. nak minta maaf kat semua orang
  2. nak solat taubat
  3. nak istighfar banyak-banyak
  4. nak maafkan semua orang

dan banyak lagi (tak ingat la). Kesimpulannya, kita akan beribadah. Tapi yang pasti, tak ada satu pun antara kita akan cakap, "nak study anatomy lah"

Ketika saya disoal, "kenapa tak jawab study sebagai persediaan sebelum kiamat?"
Saya terpukul dan termuhasabah.

sebab apa aku tak jawab belajar??

sedia maklum ayat famous yang sering kita guna iaitu "aku study kerana Allah" hanyalah ayat skema apabila ditanya "kenapa study?". Hanya ayat skema. Kalau tidak, masakan study yang dikatakan kerana Allah itu tak terlintas pon dalam fikiran sebagai ibadah?

Sekularism

Kita memisahkan ibadah dengan pekerjaan kita, ibadah is ibadah, study is study,kerja is kerja. kalau begitu, rugi lah kita kerana boleh dikatakan sepanjang hari, masa kita dihabiskan dengan belajar. Atau, bagi yang bekerja, kerja. Sedangkan kita diciptakan sebagai `abid.

Persoalan 2: Kenapa biji kurma?

Pokok kurma mengambil masa 4 ke 7 tahun selepas ditanam sebelum mereka berbuah

sumber: wikipedia

Secara logik, adakah sempat benih kurma itu menjadi pokok dan berbuah sebelum kiamat?

mustahil bukan? tak rasa kah macam sia-sia kalau tanam benih tu?

Apa yang saya faham daripada pembelajaran saya, pengajaran hadith ialah bukan hasil menjadi ukuran. Apa yang menjadi ukuran pada Allah ialah sejauh mana usaha yang kita lakukan. Kerana apa? Kerana segala hasil ialah di tangan Allah. Apa yg kte mampu lakukan hanyalah usaha dan tawakal.

Dan yakinlah, Allah itu Maha Perancang, Maha Penyayang. Jadi, usahlah berputus asa sekiranya hasil yang kita inginkan tidak kesampaian. Mungkin masanya bukan sekarang tetapi akan tiba,atau boleh jadi ada sesuatu yg lebih baik dari apa yang kita hajati.

Teruskan usaha, never give up. Manusia ni hanya ibarat robot. Kita tak terdaya berbuat apa2 melainkan Allah yang memampukan kita. Kalau kita berjaya, bukan kerana kepandaian kita, tapi itu semua Allah yang tentukan.

Kadang-kadang kita lihat ada rakan-rakan yang belajar sambil lewa, tapi result hebat. Kita pula, belajar sepenuh jiwa raga, tapi result tak sehebat mereka. Sekiranya kita yakin Allah lihat usaha kita dan tak memandang hasilnya, tentu kte tak bersedih hati dengan result yang tak gempak tu dan redha atas segala ketentuanNya.

Teringat waktu saya dengar pengajaran hadith ni sesuai sangat dengan keadaan diri yang down ketika itu..terasa penat belajar medic..habis satu exam, kena hadapi satu exam lain pula. Penat rasanya. Alhamdulillah Allah bagi semangat melalui hadith ni.


Sahabat-sahabat,

Usahalah sehabis mampu, dan serahkan segalanya pada Allah!!! :) Jangan lupa, kita kan ada Allah.

Saturday, August 27, 2011

duh kader-kader manja!


petikan dari sebuah emel daripada sahabati fillah,

buat muhasabah diri lantas bertindak!

bukan menginsafi tanpa berbuat apa2 seperti angan-angan yang dibawa angin lalu..


Duh kader-kader manja,
maunya selalu mendapat, tapi enggan memberi.
Maunya diperhatikan, tapi tak mau memperhatikan.
Maunya dihargai, tapi tak mau menghargai.

Duh kader-kader manja,
merasa paling dibutuhkan dalam dakwah hingga tinggi hati menyerang niat nan suci.
Merasa paling berkontribusi tapi lupa diri, bahwa yang diperbuatnya tak begitu berarti.

Duh kader-kader manja,
masalah pribadi jadi masalah lembaga.
Harusnya fokus memikirkan umat, tapi sibuk mengungkit masalah internal yang dibuat buat.
Kapan kita geraknya sobat?

Duh Kader-kader manja,
selalu enggan datang rapat, kalaupun datang pasti bilangnya “afwan telat”

Duh kader-kader manja,
inginnya selalu instan.
Ingin dapet jabatan.
Ingin terlihat mapan.
Kalau tidak berhasil jadinya menjauh dari perkumpulan.
Barisan patah hati pun jadi bermunculan.

Duh kader-kader manja,
ingin ini ingin itu tapi tak mau bergerak.
Hanya bisa berteriak-teriak, duh sampe suaranya serak, tak banyak manfaat.

Duh kader-kader manja,
senangnya mengkritisi tapi tak memberi solusi, panjang lebar berdiskusi tapi tak ada aksi.

Duh kader-kader manja,
ternyata usia tak selalu berbanding lurus dengan kedewasaan.
Bersikap seperti anak-anak padahal beban dakwah semakin banyak.
Umat ini sedang butuh kontribusimu, jangan kau tambah lagi masalah umat dengan kemanjaanmu.

Ingat, Komitmen kita di jalan dakwah ini akan Allah bayar, jauh lebih mahal dari materi yang selama ini kita kejar. Jadi jangan beralasan meninggalkannya hanya karena disibukkan dengan permasalahan-permasalahan pribadi. Syurga itu amat mahal takkan dapat dicapai dengan upaya seadanya saja.

Buanglah sifat manja, buktikan bahwa kita kader-kader dakwah yang siap bekerja untuk umat dan bangsa.