Monday, May 25, 2009

‘ADIK’-tak kenal jadi kenal


Kisah kali ini ialah berkaitan seorang ‘adik’ yang saya sendiri tidak kenal. Perkenalan kami atas sebab kebetulan adik tersalah nombor. Sebelum saya membalas mesej dia, saya sudah pastikan dia adalah seorang perempuan. Sebagai safety precaution. Lepas beberapa kali kami bermesej-mesej, kami menjadi rapat. Baru-baru ini, adik itu sms saya…

“adik COUPLE dgn org baru sekarang,kak.”

Saya pelik,sebelum ini dia cerita dia main kayu tiga dengan dua orang lelaki, sekarang sudah ada yang baru. Saya pun balas…“Oh just for reminder, wala taqrabu zina.”

“Apa maknanya kak?”

“Jangan dekati zina,maknanya dalam.bergayut telefon pun dekati zina. Rindu-rindu pun dekati zina. Zina ada banyak, zina hati paling selalu terjadi. Nabi pernah bersabda,3 tanda kemanisan iman
1-cintakan Allah dan rasul lebih dari makhluk
2-cintakan makhluk kerana Allah
3-benci jikalau kekafiran yakni murtad sesudah peluk islam seperti bencinya jikalau dilemparkn dlm api neraka.
So, if yang kedua,makhluk itu bukan muhrim, that’s means cinta kepada suami.kejar cinta Allah sebelum kejar cinta manusia.sebab hidup tak lama.kalau lelaki itu ajak ingat pada Allah, insyaAllah pasangan yang baik”

“mana ada orang berzina..ish tak fahamlah”

“Islam tak pernah halalkan couple.akak faham if adik tak nak terima,akak just beritahu sbb akak tahu itu salah”

“adik tak pernah pun berzina, kitorang keluar sama-sama saja.keluar makan-makan. Itu saja.”

“bagi peringkat adik, zina hati yang common. If date, itu pun dosa.sebab keluar dengan lelaki bukan muhrim dan lagi satu bahaya sebab adik perempuan.”

“apa pulak..kitorang couple sampai kahwin.ramai orang couple sebelum kahwin tau.”

“selalunya macam itulah. Alasan untuk membenarkan yang salah. Rasulullah tak pernah ajar couple sebelum kahwin. Kalau suka terus kahwin.”

“Ala…apa yang akak merepek ini..”

akhirnya saya pun berhenti setakat itu.membiarkan diskusi kami berdua tergantung. Bukan berputus asa cuma merasakan adik ini tak melapangkan hatinya untuk setiap jawapan saya.

Beberapa minggu kemudian….

Saya terbaca sesuatu yang menarik dalam blog saifulislam. Saya pun hantar sms kepada adik tersebut.

“Kenapa mesti bercouple sebelum berkahwin?”.”mana mungkin sebuah rumat tangga akan mendapat keredhaan Allah(bahagia) jika permulaannya sudah tak tentu hala”

“Tak semestinya ok..kita ni bercinta bkn buat zina. Kita masih ingat Allah. Ramai yang agama kuat tp berzina jgk. Sekarang ni dunia sudah terbalik ok.”

“Astaghfirullah. Allah ada berfirman “rakan yang baik akan menjadi musuh di sana (akhirat)”maknanya, A tak pernah tegur kesilapan B sebab nak jaga hati B,tp akhirat nanti B akan marah pada A sebab tak ingatkan dia mana yang betul dan salah. Akak taknak jadi mcm A. Akak beritahu apa yang akak tahu.tak payah tengok orang Islam yang teruk kat luar sana, kita semua ada Rasulullah s.a.w untuk dijadikan contoh. Itu sudah tersangat cukup untuk masuk syurga Allah. Kalau akak tak peduli adik, akak takkan tegur dan buat tak tahu saja. Moga Allah beri petunjuk hidayahNya kpd kita semua.”panjang lebar saya terangkan

“Terima kasih sgt akak ambil berat dan bagi nasihat. Tapi adik sudah couple, sudah ada bf..adik tak berzina,adik tak sentuh pun dia,dia pun tak sentuh adik.”

“Baguslah, zina hati dan zina mata pun elakkan juga ya. Zikir pada Allah banyak-banyak. Jumpe nanti di syurga”saya mengakhiri perbualan kami.
Pada saya, sudah terjebak dalam sesuatu kesalahan bukannya alasan untuk terus terjebak. Adakah ini alas an kita nak beritahu pada Allah bila ditanya “kenapa kamu masih melakukan dosa sedangkan telah datang kepadamu pembawa kebenaran?”

”ya Allah,nak buat macam mana, saya sudah pun buat dosa, bak kata pepatah orang kampung Britney Spears ,alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan”

Sebagai tazkirah,
_hadis dilaporkan oleh Ahmad,Ibn Hibban dan al-Hakim_
“Wahai muslimin, jauhilah zina kerana perlakuannya mendatangkan 6 keburukan, 3 di dunia, dan 3 di akhirat. 3 yang diperoleh di dunia adalah hilangnya seri di wajah, memendekkan umur, mendatangkan kefakiran. 3 yang diperoleh di akhirat adalah kemurkaan Allah, hisab yang buruk dan azab neraka.”

Sekiranya diubah kepada”JANGAN BERZINA”..em..maknanya, tak mengapa nak dekat-dekat dengan zina asalkan tak berzina betul-betul. Tetapi perkataan yang digunakan ialah “JAUHILAH”. Maknanya, bukan saja berzina, DEKAT pun TAK boleh.
Nauzubillah.Semoga adik dan kita semua dibukakan pintu hati untuk menerima kebenaran dan petunjuk..aamin

~alwajibat aksaru min awqat~

No comments: