Wednesday, June 29, 2011

Ceritera kita-kitaAssalamualaikum sahabat-sahabat,

Seperti yang di janjikan sebelum ni, post kali ini adalah mengenai ayat dari Surah Al-Mu`minun

Terjemahan ayat:

Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dari suatu saripati (berasal) dari tanah. Kemudian Kamijadikan saripati itu air mani (yang disimpan) dalam tempat yang kokoh (rahim). Kemudian air mani itu Kami jadikan segumpal darah, lalu segumpal darah itu Kami jadikan segumpal daging, dan segumpal daging itu Kami jadikan tulang belulang, lalu tulang belulang itu Kami bungkus dengan daging. Kemudian Kami jadikan dia makhluk yang (berbentuk) lain. Maka Maha Sucilah Allah, Pencipta Yang Paling Baik. [QS. al-Mukminun (23):12-14]

Ok, dah baca terjemahan ayat kat atas?

Saya teringin nak share ayat ni kerana ayat ni berkait rapat dengan subjek yang saya pelajari iaitu Human Embryology (tentang proses kejadian manusia).

Subhanallah, sebelum adanya teknologi canggih, sebelum pakar saintis,embryologist mengetahui peringkat-peringkat kejadian embryo (nak mudah faham, kira baby la), Al-Quran dah pun menceritakan perihal kejadian kita. Hebat kan? Allahu akbar. Hanya pencipta kita yang tahu bagaimana kita diciptakan. Subhanallah

Sebenarnya bahasa arab ni hebat sangat2. Sebab itula Allah pilih bahasa arab sebagai bahasa Al-Quran. Bagi sesiapa yang pelajari bahasa arab, uniknya bahasa ini ialah 1 perkataan boleh membawa maksud yang pelbagai. Sekali gus dapat menjelaskan sejelas-jelasnya maksud perkataan itu.

Sekarang ni saya nak share tentang perkataan `alaqah yang digunakan oleh Allah swt di dalam ayat di atas. Kalau ikutkan, maksud yang kita faham ialah segumpal darah. Kalau belek terjemahan Al-Quran kat rumah, memamg itulah maksud nya.

Tapi, sebenarnya `alaqah membawa 3 maksud yang berbeza sekali gus menjelaskan struktur tersebut iaitu:

  1. lintah
  2. suspended
  3. darah beku
LINTAH

Anda tahu bagaimana rupa lintah?

kenapa agaknya perkataan ini di pilih?

Mari kita lihat 2 gambar ini, lihat pada rupa bentuk nya, ia seakan-akan sama. Bukan itu sahaja, lihat pada karakter lintah. Lintah ialah binatang parasit yang menyedut darah. Seperti itu jugalah embryo di dalam perut ibunya. Embryo akan menerima nutrisi, oksigen daripada ibunya. Lebih kurang parasit yang menumpang dan mengambil manfaat daripada yang lain. Subhanallah. Sungguh hebat cara Allah terangkan penciptaanNya.


bersambung....

No comments: