Wednesday, June 17, 2009

Tunjuk ajarku Sifu

“AAAA…….MMMMAAAATTTTTT !!!!”jerit saya sambil membuat balingan seperti lontar peluru. Kapur itu dengan kelajuan cahaya kena tepat pada Amat.Pantang sungguh orang tak tumpu perhatian.

“Adoi, sakitla. Apa ini?”Amat tak puas hati. Budak yang baru berusia 5 tahun itu mengusap-usap kepalanya.

“Cikgu tengah mengajar, kamu buat apa kat belakang itu? Tengok Siti, rajin belajar!!!”saya marah sambil cekak pinggang.

“EH, apa yang bising sangat itu?”Cikgu XY kehairanan.

“ ***(penulis), cikgu, dia pukul orang.”rengek Amat.

“Kami tengah main cikgu-cikgu. Dia nakal,cikgu. Memang patut kena pukul.” Saya tak mahu kalah. “Sikit itu pun nak nangis. Macam perempuanla.”ejek saya.

“Sudah…sudah…****(nama penulis) minta maaf dengan Amat.”ujar Cikgu XY dengan lembut.
Saya diam. Berfikir kewajaran untuk meminta maaf.

“Amat, mm…ma…aaaf……”

Amat tersenyum puas seolah-olah menang dalam kejuaraan Olympic.
Hahahaha…kelakar sungguh zaman kanak-kanak. Sejak itu, cikgu XY mintak saya ajarkan seorang budak baru, perempuan. Ajar apa ya? Biology? Physic? Oh, tentunya tidak. Ajar MENGEJA!!! A+Y+A+M… AYAM. Jangan lupa, saya baru 5 tahun.

Sekarang, genap 2 tahun saya mengajar di SEMUKHSIN. Mendapat gaji RM 30 for 1 lesson. Naik RM 10 daripada tahun lepas. Subject aliran sains.

“macam mana keadaan kakak kak KD?”soal ex-students saya sewaktu melawat kami sekeluarga di ICU Hospital Kajang.

Sangat terharu, mereka baru kenal saya, tapi sanggup datang jauh-jauh untuk melawat kakak saya yang sakit tenat. “Akak terharu sangat. Terima kasih sangat-sangat.”

teringat masa sesi taaruf nama, saya bergurau,”boleh panggil saya kak KD sebab dulu saya ketua dorm” alih-alih, mereka panggil saya kak KD sungguh.

Tahun ini, ajar junior mereka pula. Mengajar form4 dan form5. Memori yang saya tak kan lupa ialah lesson baru-baru ini.

“Korang nak dengar sedikit perkongsian tak? Kita rehat sekejap.”-bahasa yang sangat sempoi.

“Boleh juga.”tersenyum lebar mereka ala-ala dengar berita esok raya.

“Allah sebut dalam surah Al-Ma`un, ayat 4-5, “celakalah orang yang solat, iaitu orang-orang yang lalai terhadap solatnya”?tahu tak kenapa `an solatihim bukan fi solatihim? Kenapa `terhadap` bukan `dalam` solat?”

Seperti yang dijangka, mereka semua menggeleng kepala.

Sebab, bukan senang nak khusyuk dalam solat. Kalau fi solatihim, maka celakalah kita semua sebab ramai yang tak khusyuk dalam solat.

Tapi…TIDAK MUSTAHIL. Hal ini disebabkan khusyuk ataupun ‘feel’ adalah sifat manusia. Cuma kita jarang menggunakan sifat ini ke arah yang betul seperti khusyuk ketika main game, feel bila baca novel cinta sampai menangis-nangis dan sebagainya.

Tahu tak cerita Zulaikha isteri Yusof yang diceritakan dalam Al-Quran? Pada zaman dahulu, Zulaikha ajak penduduk-penduduk wanita ke istananya. Setiap dari mereka diberikan pisau dan buah untuk dikupas. Lantas dia menyuruh Yusof keluar bagi menampakkan ketampanan Yusof kepada mereka. Disebabkan terlalu KHUSYUK dengan ketampanan Yusof yang tiada tandingannya subhanallah, wanita-wanita itu tidak sedar bahawa mereka telah menghiris-hiris jari mereka sehingga berdarah.Mereka bukan sahaja menghiris jari tetapi MENGHIRIS-HIRIS jari mereka!!Kisah ini disampaikan oleh Ustaz Syed Naqjamuddin kepada saya.(pembaca Whisper Of Wisdom mesti macam kenal ayat ini)
Kita sering diceritakan tentang kekhusyukan para nabi ketika mereka solat.

”mereka itu nabi,kita ini manusia biasa”.

Ayat yang sering diungkapkan. Ini cuma sekadar alasan kerana sudah tentu hikmah Allah memilih nabi dalam kalangan manusia ialah supaya hambaNya mampu mengikuti mereka.

Dari kisah solat fardhu sampailah kepentingan solat dhuha. Mereka semua tekun dengar. “Seronok juga jadi ustazah”saya bermonolog dalaman..hehe

Pendidik vs Pengajar

Bagusnya kalau lecturer biology boleh mengajar keajaiban alam ciptaan Allah kepada students dan bukannya sekadar untuk final A-level.Sehinggakan students tak henti-henti menyebut Subhanallah,Allahu Akbar!
Dakwah tidak semestinya di dalam usrah semata-mata….

Di INTEC tak mengajar?

Em, di INTEC semuanya lebih pandai daripada saya. Jadi, saya yang belajar daripada mereka.”Terima kasih Naemah dan Zulaikha sebab ajar kite Biology and English. To Izzati and Haziqah, thank you ajar aku mathematics.”

Rasanya minat mengajar ini mungkin kerana darah yang mengalir dalam diri. Ibu seorang pengetua cemerlang(siap masuk surat khabar dan berita lagi itu..haha). Ayah pula Penolong kanan Co-cu.

“nak jadi cikgu ke doctor?”

“apa pandangan anda semua? jadi doctor dulu, lepas itu baru lecturer medic…em…tak apalah, biar saya fikir sampai garing dulu..haha”

la yukminu ahadukum,hatta yuhibbu liakhiihi ma yuhibbu linafsih

3 comments:

Dr Zahratul Jannah said...

maaf lambat update....sori

fassma said...

ehem2..nama gueh pon da ke?
camni actually gbox 2..
1- search www.
2- log in
3- get da code
4- paste lam html..

fassma said...

lupe..www.cbox.ws/index.php..
wassalam..