Friday, April 30, 2010

Eid Milaad~! (Happy birthday!)

Salam warahmatullah..

Sebelum baca post kali ini, sila tengok video ni..WAJIB! (Amaran: sila tengok sampai habis)

video


Tarikh: Beberapa hari sebelum 26 April

Orang terlibat: My classmates

Masa: Jumaat, 12.3O pm

Kami makan sama-sama di KFC..(tak boikot ke? insyaAllah tak,selepas mendengar taklimat kat Seminar Muslim Super)

Asalnya, selepas lecture yang TERAKHIR, kelas saya plan untuk makan ramai-ramai di sebuah KOPITIAM..

Tapi tempat tu shubhah (was-was) bagi saya akan ke-halal-annya..ibu cakap, dalam surat khabar tulis “tak halal”

Akhirnya, kami beramai-ramai pergi ke KFC. (sebab saya cakap TAK NAK JOIN kalo makan kat KOPITIAM tu..syukur)

saya pun makan dan makan..lokasi: di hujung meja..tanpa menghiraukan yang lain bergelak ketawa..

Apa yang memelikkan saya, kenapa lelaki-lelaki Muslim tak balik bersiap pergi ke masjid..dah lewat utk solat Jumaat..(padahal dorang semua dah selesai makan)

Sesudah saya basuh tangan dan kembali ke tempat duduk,

Tiba-tiba, mereka beramai-ramai menyanyikan lagu HAPPY BIRTHDAY TO YOU!!..(orang-orang yang tengah makan di KFC pun join menyanyi..)

“patut la semua orang tak balik-balik..tunggu aku habis makan rupanya..-rasa bersalah”

2 orang rakan Non-Muslim datang ke arah saya membawa cake..


INILAH PART YANG TAK BEST..

Kek yang ber-LILIN..

“habislah aku, macam mana ni..Allah,macam mana ni” saya bermonolog.

Apabila kek sampai kepada saya, TIBA-TIBA lilin TERPADAM…

“Alhamdulillah, ya Allah” : )

Tapi…

“alamak terpadam pula lilin ni..”rakan saya mengeluh dalam bahasa cina.

“biar saya nyalakan balik”(seorang lagi bercakap dalam bahasa ibunda mereka juga)—(aik, macam mane saya faham? Rasanya betulla kot)

“Eh, tak apa, tak apa, saya tak tiup lilin” ujar saya bersungguh-sungguh sambil cuba menghalang mereka menyalakan lilin semula.

“Eh tak boleh tak ada lilin, mesti tiup lilin”..

Dukacita, akhirnya saya tak berjaya menghalang mereka..

“Cepat tiup! Cepat tiup!!Nanti lilin terpadam” mereka semua meminta saya tiup lilin juga..

“Saya tak tiup lilin..”

“oh, dia tak tiup lilin..”(juga dalam bahasa cina)..

“Fuh, lega..syukur ada juga orang faham” hati saya lega sungguh.

“kalau macam tu, padam guna tangan la.”kata seseorang. Saya pun tak pasti siapa.

Maka dalam keadaan kalut, saya pun menepuk tangan, lalu angin pun memadamkan lilin tersebut..Darurat sungguh..

Mereka pun ketawa..mungkin kelihatan sangat GANJIL..

“Em, tak apa la”pujuk hati saya.


CABARAN

Begitulah sukarnya untuk mengaplikasi kan kata-kata ustaz dalam video tadi apabila berada di tengah-tengah orang yang tak tahu..

insyaAllah saya akan usaha beritahu kepada rakan Muslim tentang hukum ni..doakan di beri kekuatan.

Pengajaran: Muslimin dan Muslimat, saya harap kita semua sibuk mencari ilmu Agama supaya tidak jahil di bumi Allah..

“AMAL tanpa ILMU, sesat, ILMU tanpa AMAL,sia-sia”

Semoga kita semua dapat hidayah dari Allah..amiin

Wallahu`alam

p/s: buat rakan-rakan semua..saya sangat berterima kasih dan terharu kerana ingat besday saya : ) .. thanks..thanks juga untuk cake..





No comments: