Friday, April 9, 2010

Perang Muktah di Zaman Facebook


Saat duit syiling dilambung, maka bermulalah detik bersejarah dalam diri ini..

Dilantik menjadi panglima perang oleh pasukan Saifullah.

Ibarat tenggelam ke tanah memikul amanah..

Assalamualaikum ikhwah n akhawat fillah..intro kali ni macam suspen sikit.suspen ke? sebenarnya, inilah war game yang saya gelar sebagai Perang Muktah.

Perancangan Stratergi Peperangan

"Pasukan Saifullah (pedang Allah), takbir!!!" saya sebagai panglima menyeru pasukan

"Allahu akbar!!!"sungguh bersemangat akhawat fillah tika itu..

"OK, saya berpendapat lebih baik kita mencontohi stratergi peperangan Raslullah s.a.w. Kita akan aplikasikan stratergi Panglima Tiga Serangkai"

Sedikit Fakta:

Dalam peperangan Muktah, Rasulullah s.a.w meletakkan Zaid bin Harithah sebagai panglima perang dan berpesan:”Jika Zaid gugur sebagai gantinya Jaafar bin Abi Talib, jika Jaafar pula terkorban maka gantinya adalah Abdullah bin Rawahah”.

"Saya melantik Ala` pemegang panji pertama, sekiranya Ala` gugur syahid, Syafiqah akan menjaga panji, jika Syafiqah terkorban maka sayalah gantinya"


"Bagi menjaga belon-belon yang terikat pada kaki tentera-tentera kita, saya amanahkan tentera tanpa belon menjaga mereka secara berpasangan"

Setelah ejen perisikan membuat undian, pasukan Saifullah mendapat peluang utk memilih tapak pertahanan..

Dua-dua kawasan dekat dengan sumber air. Hanya yang membezakan 2 tempat tersebut ialah satu, berbukit manakala satu lagi tanah rata..

"Bukit-bukau sesuai menjadi benteng pertahanan supaya mudah melihat musuh"kata mujahidah dari pasukan kami.

Sepanjang perjalanan kami melaungkan takbir. Setelah Saifullah bersedia di medan tempur, pasukan musuh pun datang.

Dari kejauhan, saya melihat mereka ibarat satu ombak yang besar. Mereka saling memegang lengan masing-masing, berjalan seiringan.

Melihatkan situasi itu, pasukan Saifullah gentar, maka saya pun melaungkan,
"menang ataupun syahid!!!" untuk menyuntik semangat para tentera.

"Ya Allah, ya tuhan kami, tetapkan lah hati kami dalam peperangan ini. Semoga melalui war game ini, kami peroleh sesuatu. Menang atau kalah bukan la pengukur kemenangan kami, tapi sejauh mana keimanan kami kepadaMu. Amin ya rabbal `alamin."maka seramai lebih 50 orang tentera Saifullah mengaminkan doa tersebut.

Sejurus kemudian, pihak lawan pula membaca doa..aik, tak macam perang muktah pun. perang muktah kan peperangan antara 3000 tentera muslimin dengan 200, 000 tentera Rom(orang kafir). <--memanglah, nama pun war game antara akhawat fillah..namanya game tapi semangat berkobar-kobar ibarat mengejar syahid.

Siren berbunyi..

Maka bertempur la tentera Saifullah dan tentera musuh di medan peperangan di Kem IMAN, Jugra, Negeri Sembilan.. Kedua-dua pasukan berperang tanpa senjata dan kuda..

Saya dan beberapa tentera Saifullah menyerang pemegang panji pihak musuh. Salah seorang dari kami cuba merampas panji, lalu mengakibatkan Panglima musuh gugur terjelepok ke tanah..honestly, saya tak suka tgk situasi ini.terkejut melihat perebutan yang agak dahsyat di depan mata. Sebelum saya mengambil panji itu, sempat saya berkata pada panglima musuh tersebut, "ya Allah, mintak maaf, sakit ke?"

Memikirkan panji ditangan, saya pun berlari ke sempadan medan peperangan. Perjalanan yang jauh, dengan kelajuan cahaya, sehingga saya hampir tersungkur ke tanah, ..exaggeration sungguh hehe..

Alhamdulillah saya sampai ke sempadan dengan selamat. Hampir hilang separuh nyawa. tu la, akibat lama tak exercise

Dek kerana mereka terlalu asyik berperang, dua-dua pihak masih asyik berlawan sedangkan pasukan Saifullah sudah pun menang. Saya pun melaungkan "takbir!!!"

Semua orang memandang saya..tentu sahaja terukir senyuman pada Pasukan Saifullah manakala wajah kebingungan tentera musuh.

"takbir!!!"
"Allahu akbar!!"
"takbir!!"
"Allahu akbar!!"
"takbir!!"
"Allhahu akbar!!"

Setelah mengira belon yang masih selamat serta pasukan yang berjaya merampas panji, pasukan Saifullah memenangi war game itu..

Sungguh memenatkan tapi sangat menyeronokkan..

Namun begitu, saya tersedar. War game ini melibatkan akhawat fillah. Yang berpaksi kan akidah yang satu. Seumpama peperangan antara muslimin sendiri.

Kita lihat keadaan sekarang, muslimin tak bersatu. masing-masing bergaduh, berebutkan harta dunia. hingga menyebabkan orang kafir goyang kaki di luar. Ada juga yang bergaduh kerana berebut mad`u.

Ayuhlah ikhwah dan akhawat fillah, janganlah kerana kita tak sama jemaah membuat kan kita semua terpisah kerana sesungguhnya bapa kita sama iaitu Islam. Matlamat kita sama iaitu Islam menjadi Ustaziatul Alam.

Al-Muslim akhul Muslim

Maksud Sabda Rasulullah saw :

“Seorang muslim adalah saudara muslim lainnya, janganlah ia menzalimi saudaranya, dan jangan pula menyerahkannya pada musuh, dan selama ia memperhatikan kebutuhan saudaranya maka Allah swt memperhatikan kebutuhannya” (Shahih Bukhari)Ukhuwwah fillah abadan abada ya akhi, ya ukhti.

Wallahu`alam..

No comments: